העברת העסק לדור הבא: המדריך המלא

 

המפגש בין המשפחה לעסקים הוא בעל פוטנציאל טוב להביא להפריה הדדית ולתוצאות נהדרות, לצד המורכבות והאתגר. תיעול נכון של מגוון החזקות שקיימות בבני המשפחה לטובת העסק, בשילוב עם נאמנות והזדהות של בני המשפחה עם מטרות העסק, הנם מתכון בדוק לשיפור הביצועים ולהזנקת הארגון קדימה. לכן, במקרים  רבים יהיה נכון וטוב לשלב את דור ההמשך בעסק, ובבוא העת - להעביר את הניהול והשליטה לידיו. עם זאת, התנהלות בחוסר תשומת לב עלולה להביא לכך שהמעבר הבין דורי יפגע הן בעסק והן במשפחה.

 

אז איך מתמודדים עם סוגיות בעלות השלכות על עתיד העסק והמשפחה, ובסוגיית המעבר הבין דורי, בפרט? בשלושת החלקים של מדריך זה, נבחן את השלבים העיקריים בתהליך ונענה על שלוש שאלות מהותיות:

 

למה חשוב לקבל החלטה מבעוד מועד ואיך נכון לעשות זאת.

 

נקודות הממשק של דור ההמשך בשלבי "החיים" של העסק המשפחתי.

 

מה כן לעשות ומה לא לעשות כדי להבטיח העברה חלקה של העסק לדור הבא.

חלק 1: האם להעביר את העסק לדור הבא?

 

העיסוק בנושאים מורכבים כמו שילוב דור ההמשך בעסק, תכנון ההעברה הבין דורית, חלוקת העושר המשפחתי בין בני המשפחה ושלל קונפליקטים נוספים הטמונים בסוגיות הללו – מעורר דילמות ומציף מורכבויות, שמערפלות את הבהירות ומקשות על קבלת ההחלטות. בניגוד להחלטות עסקיות אחרות, כאן השיקולים אינם רק עסקיים, קרים ומחושבים, אלא טומנים בחובם משתנים נוספים, אי ודאויות ודאגות, שכלל לא קשורים לתפעול השוטף ולשוק בו העסק פועל. גם איש עסקים ממוקד, בהיר מחשבה, חריף ואסרטיבי, שרגיל לקבל החלטות משמעותיות על בסיס יומיומי, עשוי להתחבט רבות ולהתקשות בקבלת ההחלטות הנוגעות לשילוב בני המשפחה בעסק ולהעברה הבין דורית.

 

אתגר רב-תחומי

למעשה, העיסוק בשאלות אלו מעמת אותנו עם צרכים ושיקולים מעולמות שונים: צרכים עסקיים ומשפחתיים, שיקולים רציונליים ואמוציונליים, רגשות, עמדות וערכי יסוד (לגבי כסף, משפחה, עצמאות/תלות כלכלית, מגדר וכדו'), מאפייני השוק בו פועל העסק, היקף העסק, החזון לעתיד ועוד. האופן בו אנחנו תופסים את הנושאים האלו, מושפע מהיבטים שונים בחיינו, כמו ההיסטוריה האישית והמשפחתית או מאפיינים אישיותיים וניהוליים. כך, למשל, בעוד רבים מההורים חשים אחריות כלפי העתיד הכלכלי של ילדיהם, המסקנות האופרטיביות שלהם יכולות להיות שונות בתכלית:

 

  • חלק מאמינים שיש לכוון את ילדיהם ליוזמה ולעבודה עצמאית מגיל צעיר, ללא תלות בהורים ("להצמיח להם כנפיים")

  • חלק מאמינים שהרכוש שהם צברו הוא שצריך להבטיח את עתידם הכלכלי של ילדיהם ("למה אני עובד כל כך קשה אם לא בשביל הילדים?" או "אני רוצה לחסוך מילדיי את מה שאני עברתי בגילם")

  • חלק מאמינים שהדרך היא עבודה משותפת בעסק משפחתי ("אפשר לסמוך רק על המשפחה") – מה שמבטא הן את העזרה של ההורים לילדים והן את החובה של הילדים כלפי ההורים

  • וחלק דוגלים במינימום התערבות ומעדיפים לתת לילדים לבחור ולעצב את הדרך שלהם ("לא להכתיב לילדים להמשיך את הדרך שלי").

 

התפיסה שלנו, מכלול השיקולים, הצרכים השונים והדואליות המורכבת שבין העסק למשפחה, הופכים את קבלת ההחלטה למורכבת אך לא לבלתי אפשרית.

 

החלטה שחייבים לקבל

אנטואן דה סנט אכזופרי כתב: "באשר לעתיד, אין המדובר לצפותו מראש אלא להפכו לאפשרי". ההחלטה והתכנון מראש חיוניים לבניית העתיד, בין אם בוחרים להפוך את העסק לעסק משפחתי ולהעבירו לדור הבא, ובין אם בוחרים שלא לעשות זאת. פעמים רבות מייסדים רוצים לראות המשכיות בין דורית בעסק שלהם, אך החשש ואי הידיעה כל כך גדולים, שהם מעדיפים לתת לדברים להתרחש מאליהם ולדחות את העיסוק בנושא עד לרגע האחרון. חלקם אף יבחרו שלא לעסוק בו כלל, מתוך תקווה שתפוח האדמה הלוהט יתקרר ויסתדר איכשהו מעצמו או שהעניינים יפתרו על ידי הצאצאים בבוא העת. זו כמובן טעות. יש מגוון סיבות חשובות לכך שתתבצע העברה הדרגתית של שרביט הניהול לדור הבא:

 

  • לאפשר לדור ההמשך לעבור תהליך הכשרה מקיף, הדרגתי ומובנה

  • לאפשר ללקוחות העסק להכיר את דור ההמשך ויכולותיו

  • לאפשר לדור המייסד עצמו, להתכונן בהדרגה לשינוי

  • לספק מרחב תמרון למקרה שיצוצו דברים לא צפויים, שימנעו חפיפה מקיפה ומסודרת, ויעוררו חשש בקרב הלקוחות, הספקים או העובדים

  • לאפשר לדור הבא לראות בפני מה הוא עומד, כך שלא יעבור תקופה ארוכה בעמימות לגבי עתידו בעסק

  • למנוע קונפליקטים בין בני המשפחה השונים

  • ועוד

 

אז איך מקבלים החלטה?

בעזרת התנהלות נכונה ומודעת, הכוללת תהליך מסודר, שבו ישקלו מגוון השיקולים בפתיחות מחשבתית, בשיתוף הגורמים הנוגעים בדבר ובשקיפות. השקיפות והשיתוף מהותיים לתהליך, מאחר שרק כך, ילובנו הסוגיות שבאמת מעסיקות את כל המעורבים בדבר. רק כך, התהליך ישרת היטב את צרכי העסק ובד בבד ישמור על המשפחה. גם אם תתקבל החלטה למכור את העסק ולא להעבירו לדור הבא, הרי ששיתוף בני המשפחה בתהליך קבלת ההחלטה, בלבטים ובדילמות, ימנע בשלב הבא תגובות קשות הנובעות מהיעלבויות, פרשנויות מוטעות או ניחושים. שלא לדבר על כך שהשיתוף בלבטים יכול להקל את הנטל מעל כתפיו של אדם אחד ולהוביל לתוצאות מפתיעות. כל עוד ההחלטה תתבסס על מידע אמתי ומקיף, שהושג בתהליך שיתופי, מכבד ושקוף, תצלחו את האתגר.

 

לאחר שהובן והוסכם לאן חותרים להגיע, יש לבנות את מהלך חיי העסק והמשפחה בהתאם. מתי נכון להתחיל לפעול, באיזה שלב ב"חיי" העסק צריך לשלב את דור ההמשך ובאיזו צורה?

 

 

חלק 2: מתי להעביר את השרביט לדור ההמשך?

 

ישנם שלבים שונים בחיי העסק המשפחתי בהם יש מקום וצורך להתמודד עם הסוגיה, ולקבל החלטה: האם השאיפה היא להיות עסק משפחתי, שימשיך גם אחרי עזיבתו של הדור המייסד ויעבור לדורות הבאים. התשובה יכולה להיות חיובית או שלילית. מה שחשוב הוא שההחלטה תילקח, ושהיא תילקח מבעוד מועד.

 

 

לאחר קבלת ההחלטה הבסיסית, כל החלטה שהיא, חשוב לתכנן את יישומה. גם כאן, נכון לעבוד באופן שיתופי ובשקיפות, כיוון שהדבר יאפשר לרתום את בני המשפחה ליישום ההחלטה, לחבר אותם אל התהליך, ולמנוע התנגדויות הנובעות מחששות או אי ודאות.

 

 

השילוב הבין דורי על ציר הזמן

אם מתבוננים על "מעגל החיים" (Life Cycle) של העסק המשפחתי, אפשר להבחין בכמה נקודות על ציר הזמן שרלוונטיות לעיסוק בסוגיית דור ההמשך.

 

 

העסק בשלביו הראשונים

בשלבים הראשונים של העסק המשפחתי, דור ההמשך הוא צופה מן הצד בדרגת מעורבות משתנה. בעוד שיש משפחות בהן יש הפרדה - לא מערבים את הילדים, לא משתפים ולא מתייעצים, גם בזמנים טובים וגם בזמנים קשים; משפחות אחרות משתפות את בני המשפחה והם חשים את מה שקורה בעסק - מדברים על העסק בשולחן שבת או בארוחת הערב, הילדים עובדים בעסק בחופשות או שקופצים להגיד שלום בהזדמנויות שונות.

 

השלבים הראשונים של העסק כוללים את ההקמה, הביסוס וההבשלה שלו:

 

  • שלב הקמת העסק: השלב הראשוני, בו הופכים רעיון למעשה. שלב זה מתאפיין בעשייה רבה מאד, בתקוות, פחדים ואי ודאות.

  • שלבי הביסוס וההבשלה: לאחר שקיומו של העסק הפך לעובדה מוגמרת, מגיע פרק זמן בו הוא מבשיל ומתמקם, תופס נישה, מבסס ומשמר צבר לקוחות, מארגן תהליכי עבודה, צוות עובדים וכו'. זהו שלב פחות תזזיתי מהראשון, אף כי לא נכון "לנוח על זרי הדפנה" בשום שלב.

 

במקביל להבשלת העסק, מתבגר דור ההמשך ומבשיל גם הוא בהדרגה, עד שמגיע לגיל שבו קיים פוטנציאל של השתלבות בעסק. יש שיבחרו להשתלב בעסק המשפחתי ויש שיפתחו קריירה מחוצה לו. פיתוח קריירה מחוץ לעסק מהווה, לא אחת, רק תחנה בדרך שנועדה להכשיר את דור ההמשך להשתלבות מאוחרת יותר בעסק המשפחתי.

 

 

העסק בשלביו המתקדמים

שלב מתקדם יותר בחייו של העסק המשפחתי הוא שלב החתירה קדימה:

 

  • חתירה קדימה: כאשר מגיעה ההבנה שהגיע הזמן לעשות "קפיצת מדרגה" עסקית, להפסיק לדרוך במקום ולחפש אתגרים נוספים.

 

בשלב זה, פעמים רבות נמצא את דור ההמשך כבר משולב בעסק. בפעמים אחרות, זה יהיה זמן מתאים לצרף אותו, ככוח משמעותי ואנרגטי המתמצא בטכנולוגיות חדשות, מביא עמו כלים ניהוליים חדשניים, חשיבה רעננה ואולי אף ניסיון ממקום עבודה אחר.

 

בשלב משמעותי זה, הדורש אנרגיות רבות, יצירתיות וחזון, יש ערך רב מאד בשילוב דור ההמשך בתהליך. הוא יכול לתפקד כפרויקטור, המהווה כוח עבודה מהימן ורענן שאפשר לסמוך עליו, לקבל ממנו רעיונות חדשניים ועל הדרך להכשיר אותו לתפוס עמדה משמעותית יותר בעסק.

 

 

העברה חלקה של השרביט

כדאי שלא לטעות ולחשוב שניתן להשאיר את ההחלטה בדבר העברת שרביט הניהול לדור הבא ו/או את יישומה לרגע האחרון. ההחלטה מבעוד מועד והתכנון המקדים הם שמאפשרים לנהל מעבר בין דורי באופן חלק והדרגתי, המשתלב בטבעיות לאורך השלבים השונים של ההתפתחות העסקית והמשפחתית כאחד. על כן, יש חשיבות לכל אחד מהשלבים הבאים:

 

  • חפיפה: כאשר שני הדורות עובדים זה לצד זה, תוך הכשרת הדור הצעיר ללקיחת ההובלה של העסק.

  • העברת מקל: בהדרגה, הדור המייסד מפחית היקף פעילות, ומעביר את שרביט הניהול וההובלה לדור הממשיך.

 

 

חלק 3: איך לנהל נכון את המעבר הבין דורי בעסק?

 

לאורך "חייו" של העסק המשפחתי, ישנם שלבים שונים בהם רלוונטי להתעסק בסוגיית המעבר הבין דורי, מזווית זו או אחרת. בחלק הראשון של מדריך זה, בחנו את האתגר הטמון בקבלת ההחלטה עצמה, האם להעביר את העסק לדור הבא, כמו גם את החשיבות הגבוהה של התכנון המקדים והשפעתו על הצלחת תהליך המעבר כולו. בחלק השני, איתרנו את נקודות הממשק השונות של דור ההמשך עם העסק המשפחתי, ענינו על השאלה מתי להעביר את השרביט לדור ההמשך ובחנו את שלבי המעבר ההדרגתיים במבט על. במאמר זה, החלק האחרון במדריך, ניקח מבט פנימה וננסה להבין איך בפועל מנהלים את המעבר הבין דורי בעסק בצורה נכונה, אפקטיבית וחלקה.

 

 

להתחיל מהבסיס

אנטואן דה סנט אכזופרי, כתב: "איך בונים ספינה? אוספים אנשים ונוטעים בהם את האהבה והכמיהה לים הרחב, הגדול והאינסופי; ולא אוספים אנשים ואומרים להם לאסוף עצים, להכין תוכניות ולבנות ספינה". אז האמת היא שכולם רוצים פתרונות מהירים, ברורים וממוקדים, ואם אפשר אז אתמול. אולם, כאשר רוצים לבנות משהו איכותי, נדרש גם תהליך איכותי. המעבר הבין דורי בעסק משפחתי הוא תהליך בנייה בפני עצמו ויש לנהל אותו באופן הדרגתי ושקול. ברוח דבריו של אכזופרי: אל תתחילו מהסוף, אלא ממש מההתחלה, מהבסיס ומהעומק. אז רגע לפני שנפרט את האופן הנכון לניהול המעבר הבין דורי, חשוב לא פחות להבין ממה כדאי להימנע.

 

 

מה *לא* לעשות?

לא לאפשר לאירועים "להתגלגל" ולהתרחש באופן מאולתר, לא "לכבות שריפות", אלא לקחת החלטה מבעוד מועד ולפעול למימושה באופן מחושב והדרגתי. כדאי להימנע גם מהניסיון לרצות את כולם ולהגיד לכל אחד את מה שהוא רוצה לשמוע, ובמיוחד – לא לרצות את המשפחה על חשבון הצרכים העסקיים. התוצאות של אלו יכולות להיות הרסניות, הן ברמה העסקית והן ברמה המשפחתית. כמו כן, חשוב שלא להכניס את בני המשפחה לעסק רק כדי לחסוך בעלויות שכר או לפתור בעיה מקומית, אלא לתכנן ולהבין את היעד הרחוק יותר אליו שואפים. לצד זאת, חשוב גם שלא להתעלם מהשאיפות של בני המשפחה עצמם למימוש תעסוקתי ולא לחשוב שאתם יודעים טוב יותר מהילדים שלכם מה נכון להם. בשורה התחתונה, תכנון וחשיבה קדימה, הצבת יעדים ברורים, התמקדות בעיקר, שקיפות ושיתופיות יאפשרו לכם לרתום את בני המשפחה, לחבר אותם לתהליך ולמנוע התנגדויות הנובעות מחשש או אי ודאות.

 

 

אז מהי הדרך הנכונה למעבר בין דורי בעסק?

אם כן, מדובר בתהליך הדרגתי ומובנה שתחילתו בשילוב בני דור ההמשך בעסק וסיומו בהעברת הסמכויות לדור הבא. להלן שלבים אופייניים (שיתבצעו כולם או חלקם, בהתאם לרצון ולצרכים הספציפיים):

 

שלב 1: אבחון

מיפוי הצרכים, הרצונות והאינטרסים – הן של העסק עצמו והסביבה העסקית, והן של בני המשפחה. יחד, הם ירכיבו את מכלול השיקולים שעלינו לקחת בחשבון טרם קבלת ההחלטה.

 

שלב 2: הסקת מסקנות

על בסיס מיפוי הצרכים שביצענו, עלינו להסיק את המסקנות ולהחליט - האם נכון ומתאים לשמר את העסק כעסק משפחתי שיעבור לדורות הבאים, או שלא. בין אם התשובה חיובית או שלילית, מוטב שההחלטה תילקח מבעוד מועד, בשקיפות ובשיתוף הגורמים המעורבים.

 

שלב 3: צעדים ראשונים

כעת, עלינו להתחיל לפעול ולייצר בסיס איתן שיאפשר יישום ראוי של ההחלטה. במידה והוחלט לקיים את תהליך השילוב של דור ההמשך או העברה בין דורית מלאה, בשלב זה מנסחים חוקה משפחתית, הקרויה גם אמנה משפחתית. החוקה נוצרת לאחר דיונים משותפים וכוללת את ערכי היסוד של העסק-המשפחה, ואת מאפייני הממשק ביניהם. בנוסף, היא יכולה לכלול התייחסות ליעדים, כללי משחק ברורים ושקופים בעסק ובמשפחה, התייחסות להבחנה בין בעלים, מנהלים ועובדים, וכיו"ב. מטרת החוקה היא להוות מסגרת, המאחדת את בני המשפחה סביבה ורותמת אותם לעשייה העסקית המשותפת.

 

שלב 4: בניית תכנית מפורטת

לשם יישום ההחלטה, עלינו לבנות תכנית עבודה מפורטת ופרקטית. התכנית יכולה לכלול תהליכי הכשרה לדור ההמשך, ביסוס מנגנוני קבלת החלטות, הגדרה מסודרת של תפקידים וסמכויות, בניית מנגנון תגמול בעל שקיפות, עריכת צוואות, תיקוני תקנון, הסכם מייסדים, נאמנויות, הסכמי ממון ועוד.

 

שלב 5: יוצאים לדרך

בהתבסס על החוקה המשפחתית והתכנית שבנינו, בשלב זה נוציא את התהליך לפועל ונקדם את השילוב ו/או המעבר הבין דורי בעסק. מעת לעת, נידרש לבצע התאמות בתכנית, על מנת שתהיה רלוונטית ואפקטיבית לנסיבות המשתנות.  

 

 

מחזון למציאות

לכל עסק משפחתי ייחודיות משלו והיא תבוא לידי ביטוי בערכים המלכדים את המשפחה, בחזון המשותף, בתרבות הארגונית ועוד. יחד עם זאת, ישנם אתגרים המשותפים לכל העסקים המשפחתיים, הנוגעים בשאלות מורכבות כמו: איך דואגים לבני המשפחה שאינם עובדים בעסק? איך קובעים מי מבני המשפחה בצוות המנהל, ואיך בוחרים אחד מהילדים כמנכ"ל? האם עדיף לבחור מנכ"ל חיצוני? איך מגדירים סמכויות של כל אחד ואיך מתמודדים עם היררכיה כאשר כולם בני אותה משפחה? איך מקבלים החלטות כשהבעלות מתחלקת בין כמה אחים או בני דודים? והשאלות עוד רבות. אך גם אם אין נוסחת קסם אחת ויחידה, הרי שקיימים מגוון פתרונות לאתגרים הללו, ביניהם שירותי ליווי וייעוץ לעסקים משפחתיים.

בשורה התחתונה, יש לזכור שמדובר בתהליך ובדרך מתמשכת. מי שיצא אל הדרך, יהיה זה שיראה לנגד עיניו את החזון של משפחה מלוכדת, המנהלת בכוחות משותפים עסק משגשג שיביא לשיפור בחייהם של בני המשפחה, יתרום להרגשת שייכות ויאפשר בטחון כלכלי גם לדורות הבאים.

 

יש לכם שאלות? רוצים לקבל ייעוץ אישי עבור העסק המשפחתי שלכם? צרו איתי קשר

mail